Denim – Het naaien van Jeansstoffen

Denim
Denim is een afkorting van de oorspronkelijke Franse benaming serge de Nîmes. Nîmes is een Zuid-Franse stad waar deze stof voor het eerst werd vervaardigd door de familie André voor de veehoeders van de Camargue, de zogeheten gardians. De Blue jeans blauwe denim spijkerbroek dankt zijn naam aan de blauwe kleurstof indigo en jeans komt van de Franse benaming Gênes van Genua waar de eerste denim broeken werden vervaardigd.

Denim of jeans is gemaakt van 100% katoen. De bovenkant is blauw, de achterkant is wit. 
Dat komt doordat de stof bestaat uit blauwe ketting– en witte inslagdraden. Ze zijn zo met elkaar verweven dat er schuine lijnen ontstaan op de stof, dat heet een keperbinding.
Je kan jeans zelf ook een versleten look geven. Gebruik een versleten jeans als voorbeeld. 
Voor echt bleke of ‘kapotte’ plekken en naden bewerk je de stof met fijn schuurpapier of een harde borstel. Naden kun je ook voorzichtig bleken met een kwastje met chloor. Probeer het eerst uit op een proef lap! Als je jeans kledingstuk klaar is, kun je het wassen met een schepje Oxy Action bij het wasmiddel om de naden en de stof nog wat extra te bleken.

Naaien van jeansstoffen

  • Was de jeansstof van tevoren een keer op 60º C. Dan is de meeste krimp eruit.
  • Een echte jeansnaald bijvoorbeeld Schmetz dikte 90 of 100 is sterker dan een universele naald en komt makkelijker door dikke naden heen.
  • Voor het doorstikken gebruik je speciaal doorstikgaren. Doe dan wel dun garen in dezelfde kleur op het spoeltje.
  • Echte jeanskleuren zijn bijvoorbeeld nummer 968, 448, 650 en 887 van Gütermann.
  • De steeklengte is afhankelijk van de dikte van de stof. Kies voor dunne jeans een kleinere steeklengte ca. 2 mm en voor een grove jeans steeklengte 3 of 3,5 mm.

Comments are closed.